Povratak

Postoperativne komplikacije i brzina cijeljenja loma kosti | Iznenadno i jako šepanje mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
petra franko


Odgovara:
Petra Franko Bartoniček, dr. med. vet.
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam udomljenu mačku koju smo pokupili s ceste s prijelomom obje zadnje noge. Na Veterinarskom fakultetu je operirana 8.4.2016. Dijagnoza je bila: fractura supracondylaris ossis femoris dextri, Fractura ossis tibiae sinistri. Operativno su ucinjene osteosinteze bedrene kosti x-pinningom te osteosinteza tibije IM pinom sa 3 serklaze i jedan skewer pin. U međuvremenu je mački dijagnosticirana i leukemija s kojom se dosad uspješno borimo i mačka je bila odličnog fizičkog stanja do sada (jednom antibiotici zbog upale zubnog mesa). Od jutros je problem s lijevom nogom, počelo je laganim šepanjem, da bi kroz par sati nogu držala potpuno u zraku, ne da da joj se uopće priđe,a kamoli dirne noga. Uspjela sam ju ipak pregledati, nema ni otekline ni nikakvih stranih predmeta u šapi ili nozi... miruje i spava skoro cijeli dan, čuvajući tu nogu, jela je, pije kao i inače, ali ju nosim do posude za hranu i vodu. Da li postoji mogućnost da se javila neka reakcija na te alanteze koje ima ili je to neka potpuno nova ozljeda? Iako ne znam kad se mogla dogoditi jer je mačka isključivo kućna mačka i to šepanje se tokom dana polako pogoršavalo da bi došlo sad kroz par sati do potpunog nekorištenja noge i svega par koraka po kući? Inače je izuzetno hiperaktivna i razigrana mačka. Ivana

O: Svaki operativni zahvat, kao i sama anestezija, nose određeni rizik u smislu mogućih komplikacija za vrijeme operacije ili poslije operacije, koje mogu biti rane ili kasne. Do postoperativnih komplikacija dolazi uslijed smanjene otpornosti organizma prouzrokovane operativnom traumom, anestezijom, poremećajom vitalnih organa i sl. Postoperativne komplikacije mogu biti rane (u toku prvih 48h) i kasne (7-10 dana poslije operacije).

Kako brzina cijeljenja loma kod nekompliciranog loma kosti u prosjeku traje 2-3 mjeseca, a konsolidacija 4-5 mjeseci, računamo da su lomovi koje je maca imala već zarasli i ne bi smjeli imati utjecaj na šepanje mace. Alanteze koje su postavljenje u principu se ostavljaju u tijelu životinje jer bi se samim operativnim zahvatom skidanja pinova i šarafa također uradio određeni inzult na tkivo. Sami materijali koji se koriste u ortopediji su od nehrđajućih materijala i takvih masa koje imaju na tijelo inertno djelovanje, tako da su provjereni i neće imati neki toksični efekat kako vrijeme odmiče.

U svakom slučaju, kako šepanje u tolikoj mjeri koju Vi opisujete nije dobro i nije prirodno, a sami niste mogli pronaći uzroka tome, savjetujem Vam da otiđete veterinaru koji će učiniti kompletni klinički pregled i po potrebi RTG snimak kako bi se bolje uočilo kakvo je stanje s nogom/nogama i postavila ispravna dijagnoza.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr